A tökéletes pH szint beltéri növénytermesztéshez

Tartalomjegyzék

A tökéletes pH szint beltéri növénytermesztéshez

Mennyire fontosak a pH-értékek, hogyan ellenőrizhetők, mi a különbség az szerves és a hidroponikus termesztés között, és mi mindent érdemes figyelembe venni

Az a mód, ahogyan a chilli a rendelkezésére álló tápanyagokat hasznosítja, esetenként változó. Abban az esetben, ha szintetikus tápanyagokkal dolgozunk, a tápoldat pH-értéke és a termesztőközeg pH-ja határozza meg a tápanyagok felhasználását. Ha viszont biotermesztési technikákat alkalmazunk, akkor a víz és a talaj pH-értéke lesz a meghatározó.

De miért is fontos mindezt tudni? Ha megértjük, hogy mit is jelent a pH, mennyire fontos, és milyen szerepet játszik a tápanyagok hasznosításában, eredményesebb munkát tudunk végezni mind az öntözés, mind a táplálás során. A chilli termesztésekor számos dologra kell figyelnünk a sikeres betakarítás érdekében. Ahhoz, hogy a növények egészségesek legyenek és optimálisan növekedjenek, folyamatosan gondoskodnunk kell a megfelelő öntözésről. Elengedhetetlen ugyanis, hogy folyamatosan hidratált állapotban tartsuk a növényeket anélkül, hogy túl sok vizet használva a gyökerek rothadását kockáztatnánk.  

Ezenkívül gondoskodni kell arról is, hogy megfelelő mennyiségű makrotápanyagot – nitrogént, foszfort és káliumot –, valamint számos mikrotápanyagot – mint például  cinket és a rezet – is biztosítsunk a növények számára. A modern termelők mindent megtesz azért, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a talajban egészséges mikrobiómát tartanak fenn, beleértve a megfelelő mennyiségű baktériumokat és gombákat. Az optimális pH fenntartása is ebbe a paramétercsoportba tartozik. Ha fenn tudjuk tartani a megfelelő pH-tartományt, a növények virágozni fognak. Ha viszont ez túl magas vagy túl alacsony, azonnal látni fogjuk, hogy a dolgok meglehetősen romlani kezdenek. Ebben a cikkben mindent elmagyarázunk, amit a pH-ról (potenciális hidrogénről) tudni kell, hogyan befolyásolja a tápanyag-egyensúlyt és -felvételt, valamint mit szükséges figyelembe venni a legjobb eredmény érdekében.

1. A pH JELENTÉSE

A pH rövidítés a potenciális hidrogént jelenti, ami azt az értéket jelzi, hogy mennyi víz és oxigén van jelen egy vízforrásban vagy tápoldatban. Ugyanakkor a pH azt is jelzi, hogy mennyire savas vagy éppen lúgos a víz, ami végső soron nagy hatással van a rendelkezésre álló tápanyagok megfelelő felvételére. Alapjában véve, a pH a hidrogénionok és a hidroxidionok közötti egyensúly mértéke. Részletesebben a pH-ról a wikipédián olvashatunk,

MI AZ ION?

Az ion egy olyan atom, amely elektront nyert vagy veszített. Ez befolyásolja a töltését, amely lehet pozitív vagy negatív, és ennek meghatározása rendkívül fontos a chilli termesztés, vagy bármilyen más gazdálkodás szempontjából.

A pH-skála logaritmikus értékű. 1-től 14-ig terjed, a 7-es középpont pedig semleges. Az 1-től 7-ig terjedő értékek savasnak, a 7-től 14-ig terjedő értékek lúgosnak minősülnek. A paradicsomlé, a feketekávé és a banán pH-értéke körülbelül 4-5, így savasnak minősül. A fehérítő, a sütőtisztító és a nagyon szappanos víz 11-re billenti a skálát, ennek értelmében pedig lúgosnak minősülnek.

A chilli termesztésének pH-tartománya kissé változik a termesztési módszertől függően, ezért minden további nélkül nézzük is meg, hogy milyen pH-értéket kell elérnünk az eredményes chilli termesztéshez.

2. A TÁPANYAGOK ELÉRHETŐSÉGE ÉS HASZNOSÍTÁSA SZERVES KÖZEGEKBEN

Ha a chillit talajban termesztjük, az optimális pH-értéknek 6,0 és 7,0 között kell lennie. Az ökológiai táptalajok lehetővé teszik a tápanyagok pufferelését 72 órán keresztül, és ezt követően könnyebben elérhetővé válnak a gyökerek számára. Az elsődleges tápanyagok (más néven makrotápanyagok – nitrogén, foszfor és kálium), másodlagos tápanyagok (más néven mikrotápanyagok) és nyomelemek 6,5 pH-értéken lesznek leginkább elérhetők. A termelőtől azonban elvárt, hogy a pH-szintekkel úgy játsszon, hogy azok természetes módon egyik oldalról a másikra sodródjanak, így a növény pontosan azt tudja majd felhasználni, amire éppen szüksége van. Mindezt anélkül, hogy egy adott számra korlátozódnánk.

Ha egy oldat pH-ja 5,5 alá csökken, vagy 7,2 fölé emelkedik, akkor az elsődleges tápanyagok felvétele minimális lesz, ami hiányosságok láncolatát okozhatja. Minden egyes alkalommal, amikor bármilyen tápanyag- vagy adalékoldatot összekeverünk, ellenőrizzük a pH-értéket, mielőtt a növényen használnánk. Mindig győződjünk meg arról, hogy a pH-érték a 6.0-7.0 tartományon belül mozog. Jó, ha hagyjuk, hogy egy bizonyos mértékig mozogni tudjon ezen a tartományon belül. Valójában ez egy hasznos gyakorlat, hiszen a különböző makro- és mikrotápanyagokat a növény hatékonyabban veszi fel kissé eltérő pH-szinten.

MIRE FIGYELJÜNK

 • A szerves közegek természetes pufferzónát biztosítanak 72 órán keresztül.
 • Ahhoz, hogy talaj 6,0-7,0 közé sodródjon, a víz vagy a tápoldat pH-értékét is figyelembe kell vennünk.
 • az elsődleges tápanyagok 5,5 pH alatt válnak elérhetővé.

3. A TÁPANYAGOK ELÉRHETŐSÉGE ÉS HASZNOSÍTÁSA HIDROPONIKUS TERMESZTÉSBEN

Az ökológiai termesztéssel ellentétben, amely lehetővé teszi a természetes pufferelési ciklust, jótékony baktériumokkal és gombákkal kombinálva, a hidroponikus rendszerek sokkal kevésbé megbocsátóak. Olyan termesztőközegek használata esetén, mint a kőzetgyapot, hidroton, perlit és kókusz, a növény tápanyag-pufferoló képessége a termelő lelkiismeretes munkáján múlik.

Hidroponikus módszerekkel történő termesztés esetén a tápanyagfelvétel és elérhetőség optimális pH-tartománya 5,5-6,5 között van. A hidroponikus gazdálkodás különböző típusaitól függően egyes rendszerek recirkulációs tartályt, mások pedig csepegtető módszert alkalmazhatnak. Mivel a chillit gyakrabban tápláljuk kis méretű ásványi anyagokkal, nagyon fontos, hogy a pH-értéket úgy állítsuk be, hogy az az ideális tartományban legyen, összefüggésben az E.C-szintekkel.

MIRE FIGYELJÜNK

 • A hidroponika esetében nincs pufferzóna, ezért a pH-értéknek az ideális tartományban kell lennie.
 • A legjobb, ha a pH-értéket 5,5-6,5 között állítjuk be, lehetőséget adva kisebb elsodródásra.
 • Az E.C-t a hidroponika vagy az aeroponika használatakor is figyelembe kell venni.
 • A oldott oxigénhez használt légkövek idővel növelik a pH-értéket.

4. A TÁPANYAGOK ELÉRHETŐSÉGE ÉS HASZNOSÍTÁSA KÓKUSZROSTOS TERMESZTÉSI MÓDSZEREK ESETÉBEN

Míg a kókuszrostot hidroponikus közegnek számít, kissé eltérően reagál a tiszta vízelrendezésre. Ez azt jelenti, hogy a pH-tartományok is kissé eltérőek lesznek. A kókuszrostos termesztés robbanásszerűen növekedett az elmúlt évtizedben, köszönhetően következők tulajdonságainak:

 • A talaj alapú és a hidroponikus művelési módszerek együttes előnyeit kínálja
 • Teljesen inert szubsztrátum.
 • Természetes pH-értéke semleges – általában 5,8-6,4 között van, így tökéletes a chilli termesztésére.
 • Könnyen használható táptalaj, amely rendkívül elnéző, így különösen alkalmas a kezdő termelők számára.

Tehát, mi az ideális pH-tartomány a kókuszrostos termesztéshez? A kókuszrostos termesztéshez javasolt legszélesebbre kinyúló pH-tartomány 5,5 és 6,5 között van. Az ideális eredmény érdekében azonban a vegetatív növekedési időszakban a pH-tartományt 5,8 és 6,0 között kell tartani. Ez ugyanis lehetővé teszi az optimális nitrogénfelvételt, amely a vegetatív növekedés során a legfontosabb makrotápanyag. Míg az 5,8-tól 6,2-ig tökéletes a nitrogén felszívódás szempontjából, de azért ajánlatos ezt a tartományt néhány naponta egyszer 5,6-6,2-re bővíteni, hogy lehetővé tegyük a többi makro- és mikrotápanyag ideális felszívódását is.

A lehető legjobb eredmény elérése érdekében a virágzás és a produktív növekedési szakaszban a 6,0 és 6,2 közötti pH-tartomány az, amit érdemes megcélozni. Ez lehetővé teszi mind a foszfor, mind a kálium optimális felszívódását, amelyek a virágtermesztés során fontosabbak, mint a nitrogén. Ismét bővítsük tovább ezt a tartományt hetente egyszer, hogy a többi kulcsfontosságú tápanyag optimális felszívódását is lehetővé tegyük.

5. HOGYAN ELLENŐRIZZÜK A pH-T?

Számos olyan változó van, amely a pH-szint eltérését okozhatja. Éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő berendezés álljon rendelkezésünkre a méréshez. A legegyszerűbb módszer pH mérők használata. Ezek megtalálhatók a termesztőüzletekben vagy akváriumboltokban, és minden alkalommal pontos digitális leolvasást adnak. A mérés ezzel az eszközzel ugyancsak egyszerű,  helyezzük a tollat vízbe vagy tápoldatba és máris láthatjuk annak pH-értékét.

Ha szerves vagy hidroponikus termesztőrendszereket használunk a  növényl termesztésre, ajánlott ellenőrizni a használt csapvíz vagy esővíz pH-értékét is. Egyes vízforrások esetében savas vagy lúgos kezelésre lehet szükség a pH-szint növelése vagy csökkentése érdekében, még mielőtt a növények számára megfelelőnek minősítenénk.

MIRE FIGYELJÜNK

 • Használat előtt győződjünk meg arról, hogy az E.C és a pH toll megfelelően van beállítva.
 • A tápanyagok hozzáadása előtt mindig ellenőrizzük a használt vízforrás pH értékét.
 • Az edények alján levő folyadékot tesztelve megtudhatjuk a talaj pH-értékét.

6. A pH BEÁLLÍTÁSA

A chilli termesztése során többször előfordulhat, hogy be kell állítanunk a vízforrás vagy a tápoldat pH-értékét. Ezt úgy lehet megtenni, hogy savas vagy lúgos bázist használunk, amely népszerűbb, mint a „pH Up” vagy „pH Down” termékek.

Ha ezek közül bármelyiket hozzá szeretnénk adni a tápoldathoz, azt a tápoldat elkészítésének legvégén tanácsos megtenni. Ez lehetővé teszi, hogy csak egyszer állítsuk be a pH-skálát. Ehhez azonban nagyon kis mennyiségekre van szükség, és ez a beállítás időbe telik, különösen, ha hidroponikus termesztőrendszert használunk. Ha azonban jártas vagy a biokertészet terén, akkor természetesebb módszereket is kipróbálhatsz a pH megváltoztatására. Ezeknek azonban hosszabb ideig tart, amíg kifejtik hatásukat, és csak akkor javasoltak, ha nem kell sürgősen módosítanunk a talaj pH-tartományát. Példának okáért, a kén hatékonyan csökkenti a talaj pH-értékét, míg a kerti mész vagy a dolomitmész kiválóan alkalmas a pH lúgos irányú növelésére.

7. KONKLÚZIÓ

Sokan nem gondolnak bele, hogy mennyire fontos szerepet játszik a pH-érték a chilli termesztése során, és hogy a pH-skála egyik oldalára történő túlzott eltolódás milyen hatással lehet a tápanyagok felvételére és elérhetőségére. Ha viszont a megfelelő eszközökkel rendelkezünk a pH-szint ellenőrzéséhez, és rendszeresen nyomon követjük, az hatalmas előnyt jelent a kedvenc növényünk táplálásakor. Nem beszélve arról, hogy megoldást nyújthat a tápanyag felszívódással kapcsolatos problémák orvoslásába.

További Érdekes cikkek