Neem olaj kisokos

Tartalomjegyzék

A neem (Azadirachta indica) egy trópusi fa, amely Indiában és más dél-ázsiai országokban őshonos. A neemfa Indiában számos néven ismert, mint például „indián keserűfa” vagy „gyógyító fa”. A neem olaj az egyik legkeresettebb gyógynövény Indiában, amit széles körben használnak a hagyományos gyógyászatban, a kozmetikai iparban és kiemelkedő szerepe van a mezőgazdaságban.

A neemfa leveleinek, kérgének, gyökereinek és magjainak kivonatai rendkívül sokoldalúan felhasználhatók. A neemolajat, amelyet a neem magjából préselnek, gyakran használják a növényvédelemben és kozmetikai termékekben. A neem kivonatokat pedig gyakran használják növényvédő szerek és trágyák készítéséhez.

A neemfa számos bioaktív vegyületet tartalmaz, mint például az azadirachtin, nimbin, nimbidin és nimbidol. Ezek a vegyületek felelősek a neem gyógyító és növényvédő tulajdonságaiért. Az azadirachtin rendkívül hatékony rovarölő szer, amely gátolja a kártevők, például rovarok és atkák fejlődését, táplálkozását és szaporodását.

Az azadirachtin hatása többféle módon érvényesül. Először is, zavarja a kártevők táplálkozási rendszerét, amely hatással van az emésztésükre és a tápanyagfelvételre. Másodszor, gátolja a kártevők vedlését (levedlését), amely létfontosságú a fejlődésükben. Harmadszor, kifejezetten hatékony bizonyos rovarok tojásainak kikelésének megakadályozásában.

Az elmúlt években a neemet egyre inkább felfedezik és alkalmazzák szerte a világon a fenntartható mezőgazdaságban és növényvédelemben. A termesztők és környezetvédők elismerik a neem kíméletes hatását a környezetre és az emberi egészségre, és egyre inkább preferálják azt a hagyományos vegyszerekkel szemben.

Mire jó a neem olaj?

A neem pozitív hatásai a talajra:

 1. Talaj szerkezetének javítása: A neem lombjának és más részeinek lebomlása során felszabaduló szerves anyagok gazdagítják a talajt humusszal. A humusz javítja a talaj szerkezetét, növeli a víz- és levegőáteresztő képességet, valamint lazábbá és porhanyóvá teszi a talajt. Ez elősegíti a gyökérnövekedést és a növények tápanyagfelvételét.
 2. Talaj víztartó képességének növelése: A neem hozzájárul a talaj víztartó képességének növeléséhez, ami különösen fontos szárazabb vagy homokos talajok esetén. A neem alapú szerves anyagok képesek megkötni és megtartani a nedvességet a talajban, így segítve a növények vízellátását és csökkentve a vízveszteséget.
 3. Talaj tápanyagellátásának fokozása: A neem magas tápanyagértékkel rendelkezik, és amikor a neem részeit lebontják a talajban, felszabadulnak a tápanyagok. A neem komposztálása vagy talajba történő bekeverése révén a talaj gazdagodik nitrogénnel, foszforral, káliummal és más nyomelemekkel. Ez javítja a talaj tápanyagtartalmát és elősegíti a növények egészséges növekedését.
 4. Talaj mikrobiális aktivitásának serkentése: A neem antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek gátolják a kórokozó mikroorganizmusok fejlődését a talajban. Ugyanakkor a neem támogatja a hasznos talajmikroorganizmusok, például baktériumok és gombák növekedését és aktivitását. Ezáltal javul a talaj biológiai aktivitása, amely elősegíti a tápanyag lebomlását és az ásványi anyagok mobilizálását a növények számára.
 5. Gyökérfejlődés támogatása: A neem támogatja a gyökérfejlődést és a gyökérrendszer egészségét. Erős gyökérrendszerrel a növények hatékonyabban veszik fel a vizet és a tápanyagokat a talajból, ami hozzájárul a stabil növekedéshez és a jó egészségi állapothoz.

A talajhoz elsősorban nem a neem olajat, hanem magőrleményt, valamint a neem perlitet szokás hozzákeverni, és ezáltal javítani a talaj minőségét.  A mag őrleménye gazdag tápanyagokban, például nitrogénben, foszforban, káliumban és nyomelemekben. A talajba bekeverve gazdagítja a talaj tápanyagtartalmát és hozzájárul a növények egészséges növekedéséhez. Emellett a neem mag őrleménye javíthatja a talaj szerkezetét, növelheti a víz- és levegőáteresztő képességet, valamint segíthet a talaj mikrobiális aktivitásának serkentésében.

Fontos megjegyezni, hogy a neem mag őrleménynek is lehetnek különböző fokozatai és koncentrációi, amelyeket az adott célra és felhasználásra szabnak.

A neem pozitív hatásai a növényre

 • Kártevők elleni védelem: Az azadirachtin, a neem bioaktív vegyülete, hatékonyan védi a növényeket a kártevők támadásaitól. Az azadirachtin gátolja a kártevők táplálkozását, fejlődését és szaporodását. Ezenkívül megakadályozza a kártevők tojásainak kikelését, ezáltal csökkenti a kártételt.
 • Betegségek elleni védelem: A neem kivonatok antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek hatékonyan védenek a gombák és baktériumok ellen.
 • Gombaellenes hatás: A neem kivonatokban található vegyületek gátolják a gombák fejlődését és terjedését a növényeken. Ez segít megelőzni vagy kezelni a különböző gombás betegségeket, például penészt, vagy a lisztharmatot.
 • Immunrendszer serkentése: A neem kivonatok stimulálják a növények immunrendszerét, fokozzák az antioxidáns aktivitást és növelik a rezisztenciát a kórokozókkal szemben. Ez segít a növényeknek hatékonyabban védekezni a kórokozókkal szemben, és megelőzni a betegségeket.
 • Stressztűrő képesség növelése: A neem növeli a növények stressztűrő képességét, például a szárazsággal, hőmérséklet-ingadozásokkal vagy tápanyaghiánnyal szemben. A neem kivonatokban található bioaktív vegyületek segítenek a növényeknek megbirkózni a stresszhelyzetekkel, serkentik a stresszválaszban résztvevő enzimek aktivitását és javítják a stresszel szembeni ellenállást.
 • Növényi növekedési reguláció: A neem hatással van a növények növekedésének szabályozására. Számos hormonális és metabolikus folyamatot befolyásol, például a sejtosztódást, a sejtek differenciálódását és a növényi anyagcsere-folyamatokat. Ez segít a növényeknek optimális növekedést elérni és alkalmazkodni a stresszes környezeti feltételekhez.

A neem olaj legnagyobb előnye, hogy csak a kártevőkkel szemben lép fel kíméletlenül. Erre a magyarázat nagyon egyszerű. A neem olaj beívódik a növénybe és csak a növény nedvét szívogató állatokat mérgezi meg. Ugyanakkor fontos arra figyelni, hogy amikor felhordjuk az olajat, akkor a hasznos bogarakra és rovarokra ne kerüljön belőle, mert az elpusztítja őket is, éppen ezért a felhordást érdemes a hajnali órákban elvégezni.

Permetezés neem olajjal

Az első lépés a megfelelő minőségű neem olaj kiválasztása. Fontos, hogy a legtöbb úgymond készre kevert neem olaj nagyon kevés hatóanyagot tartalmaz, ezáltal sokkal kevésbé fejti ki a hatását.

A neemolaj nem keveredik könnyen vízzel, ezért szükség van egy emulgeáló anyagra, vagy választhatsz olyan készítményt, ami tartalmaz ilyen emulgálószert.

A neem olajat permetezés előtt alaposan keverd össze a vízzel a megfelelő arányban, majd használj egy jól működő permetező eszközt, például kézi permetezőt vagy permetező gépet, hogy egyenletesen tudd felvinni az olajat a növényekre. A permetezést ajánlott reggel vagy este végezni. Ennek kettő oka van. Ajánlott elkerülni a tűző napsütést, de ami még fontosabb, hogy ezáltal meg tudjuk védeni a hasznos rovarokat, hiszen azok a nappali órákban aktívak. Győződj meg róla, hogy mindkét oldalról bepermetezed a leveleket, szárakat és virágokat, hogy a neem olaj hatékonyan kifejthesse hatását. Az alkalmazási gyakoriság a probléma vagy kártevő típusától függ, általában hetente egyszer vagy kétszer érdemes a permetezést elvégezni. Megelőzés céljából két három hetente javasolt a permetezés.

A neem olaj előnyei a hagyomány permetszerekkel szemben

A neem környezetbarátnak tekinthető, mert a belőle készült alapanyagok természetes eredetűek és nem tartalmaznak szintetikus vagy mesterséges vegyi anyagokat. A neemfa magjából és más részeiből származó kivonatok biológiailag lebonthatók, ezért nem maradnak káros maradványok a környezetben. Emellett a neem alapú termékek alacsony toxicitással rendelkeznek az emberre és más élőlényekre nézve, csökkentve a további kockázatot. A neem célzott hatással van a kártevőkre és betegségekre. Ezek az előnyök hozzájárulnak a környezetvédelemhez és a fenntartható mezőgazdasághoz. A neem használata tehát lehetőséget kínál a vegyszerek és műtrágyák mérséklésére vagy alternatívájaként való alkalmazására a növényvédelemben és a tápanyagellátásban, ezáltal támogatva a környezetbarát mezőgazdaságot és a fenntarthatóságot.

Gyakorlati tanácsok a neem olajjal kapcsolatban

 • Túl sok neem olaj hozzáadása a keverékhez okozhatja a levelek égését
 • Mindenesetben úgy időzítsük a permetezést, hogy erős napfény ne érje a növényeket
 • Kerüld az újonnan kihajtó palánták permetezését neem olajjal, mert azok is megéghetnek
 • Virágzási szakaszban nagyon óvatosan használd és csak akkor ha muszáj

Célunk az edukáció valamint az, hogy az otthoni növénytermesztésben mindenki megtalálja az örömöt. Kövess minket Facebook-on vagy Instagramon, vagy iratkozz fel hírlevelünkre, ahol mindig hasznos tartalmakat osztunk meg veled.

További Érdekes cikkek