Kártevők – Liszteskék (molytetvek)

Tartalomjegyzék


A liszteskék gyakori kártevők, amelyekkel elsősorban azok a kertészek küzdenek, akik a beltéri növénytermesztéssel szemben a hagyományos, kültéri növénytermesztést választják. Bár a liszteskék komoly problémát tudnak okozni a kertészeknek, ha gyorsan cselekszünk, hatékony kezelésekkel megszabadulhatunk tőlük. Ez az útmutató segít abban, hogy időben felismerjük a problémát, valamint a megfelelő kezelések kiválasztásában, hogy a lehető leghamarabb likvidáljuk ezeket a kártevőket.

A liszteskék, másnéven molytetvek kis fehér lepkéhez hasonlítanak, amelyek nagyjából 1-2 mm hosszúak. Zárt szárnyaik ovális/háromszög alakúak, de ha szárnyaikat kinyitják, akkor kb. 3 mm-es szárnyfesztávolságot mutatnak. Az aljnövényzetben élnek, ahol tojásaikat rakják le, majd a levél szövetein keresztül a növény nedveivel táplálkoznak. Ennek a károsodásnak az eredménye a levél tetején lesz észrevehető. Bár apróak, ezek a repülő bogarak hatalmas számban tudnak elszaporodni, és pillanatok alatt képesek kimeríteni a növény tápanyagkészletét.

Ezeket az apró és gyorsan mozgó állatokat könnyen észre lehet venni főleg akkor amikor a fertőzött növények körül röpködnek. Számuk hihetetlen tempóban képes növekedni, hiszen egy nőstény egyed akár 200 tojást is le tud rakni. Ezek a tojások nagyon erősen tapadnak a növényhez éppen ezért nagyon nehéz lekaparni a növényről.

A liszteskék elsősorban a párás meleg helyeket kedvelik, éppen ezért az üvegházak egyik rendszeres látogatója, de meg tud jelenni beltéren is, ha számára kedvező életkörülmény alakul ki. Annyira ellenálló faj, hogy akár még a nagy hidegben is képes megmaradni. Másik nagy probléma vele, hogy apró termetének köszönhetően a levelek közt oda is el tud bújni, ahova már nem tudja követni őt egy természetes ragadozó sem. Ezek az apró kártevők összesen 3 hétig élnek, de ez alatt a három hét alatt iszonyatos károkat tudnak okozni.

Elsősorban a paradicsom, chili, paprika, padlizsán, muskátli van nagy veszélyben, de igazából minden növényt képes megtámadni és a élősködik a növényen, hanem más járulékos fertőzéseket is hordozhat.

A levéltetvekhez hasonlóan azonnal megjelenik a mézharmat néven ismert édes, ragadós ürülék, amely a fekete penész kialakulását hozza magával. Ezek az erősen fertőzött levelek „kimerülnek” besárgulnak és lehullanak.

Tüneteket, amik arra utalnak, hogy liszteskék jelentek meg a növényen:

 • Hervadás és sárguló levelek
 • Lassú növekedés
 • Fehér foltok a levelek felső oldalán
 • Apró, fehér tojások, néha kör alakú formációkban a levelek alatt
 • Mézharmat
 • Fekete penész
 • Hangyák jelenléte.

Mit tehetünk a liszteskék ellen

A liszteskék elleni hatásosan fellépni nem egyszerű mutatvány, mivel gyorsan immunossá vállnak a rovarirtó szerek és növényvédőszerekkel szemben. A fertőzés súlyosságától függően valószínűleg több kezelésre lesz szükség. Bizonyos kezelések hatékonyan pusztítják el a tojásokat és a lárvaállapotban levő egyedeket, míg mások inkább a kifejlett példányok ellen hatékonyak.

A legelső feladatunk a fertőzött levelek eltávolítása, vagy megpróbálkozhatunk azaz, hogy szappanos vízbe merítjük a levelet (nem a leghatásosabb). A metszés a leghatékonyabb módszer a fiatal egyedek eltávolítására, de ez sem garancia arra, hogy teljesen kiirtja őket.

Növények megtisztítása – A növények vízsugárral történő lemosása segít meglazítani a levelek alatti tojásokat és lárvaállapotban levő egyedeket. Csak vigyázzon, hogy ne használjon túl nagy nyomást, mert az károsíthatja a növényeket.

Neem olaj használata – A neem olaj hatékonyan segíthet csökkenteni a populációt. A felnőttek példányok nem fognak leszállni a növényekre a permetezés után, valamint a lárvák is idővel elpusztulhatnak. A neem olaj erős lehet, hígítsa vízzel és kálium szappannal hatékony kezelés érdekében. Alkalmazása hetente 2-3 alkalommal javasolt, ügyelve arra, hogy a permet ne érje a virágokat.

Előzzük meg a liszteskék megjelenését

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a megelőzés mindig a legjobb megoldás a potenciális kártevőproblémákra. A termesztési környezetünk tisztán tartása kulcsfontosságú, valamint olyan megfelelő környezet fenntartása, amely nem biztosít ideális környezetet a kártevőknek.

Tippek a liszteskék megelőzésére:

 • Tartsa a hőmérsékletet 25°C alatt.
 • Használjon kiváló minőségű termesztőközeget (mi csak ilyeneket forgalmazunk)
 • Helyezzen néhány sárga ragadós csíkot a növények köré, hogy időben észrevegye a fertőzéseket.
 • Legalább egy hétig tartsa elkülönítve azokat az új növényeket, amelyeket bevisz a termesztési térbe, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincsenek fertőzve.
 • Használjon szénszűrőket a szellőzőnyílásokon.
 • Hetente egyszer permetezzen neem olajat a növényekre de csak a vegetációs fázis során.

Célunk az edukáció valamint az, hogy az otthoni növénytermesztésben mindenki megtalálja az örömöt. Kövess minket Facebook-on vagy Instagramon, vagy iratkozz fel hírlevelünkre, ahol mindig hasznos tartalmakat osztunk meg veled.

További Érdekes cikkek