Kártevők – Pajzstetvek

Tartalomjegyzék

A pajzstetvek egy kifejezetten agresszív kártevő, ami nem kíméli a kedvenc növényünket. Szerencsére hamar észrevehetőek, így viszonylag gyorsan fel tudunk lépni ellenük. A kertevők harmadik részében a pajzstetvekről lesz szó, valamint arról. hogy miképpen tudunk védekezni, ha megtámadják a növényünket.

Pajzstetvekről

A pajzstetvek puha, pikkelyes, pamutra emlékeztető kinézetű rovarok, amelyek a Pseudococcidae családból származnak. Legtöbbszőr fehérek, a testük ovális (kb. 1 cm) és apró szőrszálakkal vannak körülvéve. Csoportokba verődve telepednek meg, és a növény szárán és a levelek fonákján fordulnak elő. Csak úgy mint a legtöbb kártevő, a pajzstetvek is a növények nedveivel táplálkoznak.

A hím és a nőstény egyedek különbözően néznek ki. A hímek hosszabb és vékonyabbak valamint szárnyakkal rendelkeznek ami elősegíti a szaporodásukat. Hím egyedekkel a kertész ritkán találkozik, a fertőzéseket nagytöbbségben a nőstény kolóniák alkotják.

Ezek a bogarak hatalmas kárt okoznak mivel a növény nedveivel táplálkoznak valamint egy ragadós anyagot, a mézharmatot választják ki, amely ismert arról, hogy más kártevőket is vonz illetve elősegíti a az úgynevezett korompenész kialakulását is.

Pajzstetvek megjelenése

Ezek a kártevők nem szeretik a hideg, hűvös időjárást. Éppen ezért a többi kártevőhöz hasonlóan a meleg és párás időjárás esetén jelennek meg. Mivel a párás légkört szeretik ezért nagyon szívesen tanyáznak a növények levelinek a szárainál, ahol könnyebben kialakulnak párás, meleg pontok.

A pajzstetvek valóban könnyen észrevehetőek, azonban, ha nem figyelünk oda, vagy nem lépünk közbe azonnal, akkor már nagyon nehéz lesz úgy megszabadulni a problémától, hogy az ne okozzon a növényben további súlyos károsodást. Súlyos esetben a növény elhalásához is vezethet ez a fertőzés.

Ha megjelenik a mézharmat a kedvenc növényünkön, akkor azonnal meg kell vizsgálni, hogy nincsenek levéltetvek vagy más kártevők, amelyek szintén mézharmatot termelnek. A korompenész is a mézharmat miatt alakul ki, ami beborítja a leveleket és ezáltal megakadályozva a növény fotoszintézisét.

A pajzstetvek tünetei:

 • Hervadó, erőtlen levelek
 • Lassulú növekedés
 • Levélhullás
 • Fehér, pamut-szerű háló a szárakon vagy leveleken
 • Hangyák jelenléte
 • Mézharmat vagy korompenész

Pajzstetvek elleni védekezés

Sokféle kezelés létezik a pajzstetvek ellen, amelyek nem tartalmaznak vegyi anyagokat. Ezeknek a kártevőknek a kiirtása sokszor nagy kihívást jelenthet, és általában a növények több kezelést igényelnek, amelyeket naponta kell alkalmazni. Érdemes minden nap ellenőrzi a fertőzött növényeket, mert csak így lehet megbizonyosodni arról, hogy a választott kezelés hatásos volt.

Pajzstetvek eltávolítása kézzelEgy ruhával vagy papírzsebkendővel egyszerűen le tudod szedni a mealy bogarak nagy részét. Dobd őket egy szappanos vízzel teli vödörbe, hogy elpusztítsd őket.
Neem olaj használataA neem olaj alkalmazása ajánlott miután eltávolítottad kézzel a passztetvek nagyját. Megelőző kezelésként a növekedési időszakban, de a virágzási időszakban is használható az utolsó 3 hétig, figyelve arra, hogy ne permetezd a virágokat.
Alkoholos oldatHígított izopropil alkohol oldatot (1 rész alkohol 9 rész vízzel) közvetlenül fel lehet vinni a bogarakra. Az alkohol kiszárítja külső védő rétegüket, végül elpusztítva őket.
Kovaföld használataA kovaföld egy organikus, finom por, amely fosszilis tengeri kagylókból áll. Ez a por kiszárítja és elpusztítja a pajzstetvek pikkelyes, puha testét. A mikroszkopikus szemcsék beakadnak a pikkelyek közötti ízületekbe, átszúrva a pikkelyeket.
Természetes ellenségekA katicabogarak hatékony ragadozóként lépnek fel, amelyek szívesen táplálkoznak pajzstetvekkel bogarakkal.

Amennyiben sikeresen felléptünk a kártevők ellen fontos, hogy a növényünknek egy kis extra löketet adjunk, hiszen neki is egy hatalmas stressz volt a fertőzött időszak. Az ilyen és ehhez hasonló esetekre tökéletes megoldás az Advanced Nutrients Revive tápoldat, amely a gyenge és beteg növények számára nyújt gyors segítséget.

Ha úgy látjuk, hogy a fertőzéssel nem tudunk mit kezdeni, akkor érdemes megmetszeni a növényt, de ha igazán biztosra akarunk menni, akkor azzal járunk a legjobban, ha megszabadulunk a fertőzött növénytől, hiszen egy örökös szélmalomharcba nem szabad belekezdeni, mert akkor a többi egészséges növénytől vesszük el a figyelmet.

Így tudod megelőzni a pajzstetvek megjelenését

Bár nehéz megelőzni vagy előre jelezni, mindig ébernek kell lennünk, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a növényeink tiszta, biztonságos és egészséges környezetben legyenek. A rendszeres ellenőrzés, a megfelelő növényi higiénia, valamint a megelőző intézkedések alkalmazása segít minimalizálni a pajzstetvek és más kártevők megjelenésének kockázatát.

A legfontosabb a megfelelő hőmérséklet, páratartalom és szellőzés fenntartása. Legyen szó beltéri vagy kültéri termesztésről, néhány megelőzési technika segíthet csökkentetni a pajzstetvek megjelenését.

 • Növényeink rendszeres ellenőrzése
 • Hőmérséklet pontos beálltása (20-25°C)
 • Megfelelő levegő keringetés
 • Páratartalom kontrollálása
 • Mézhamrmat vagy hangyák megjelenése azonnal cselekedetet igények
 • Neem olajjal való megelőző permetezés
 • Kiemelt figyelem a higiéniára.

Reméljük találtál számodra is hasznos esetleg új információt a pajzstetvekről szóló bejegyzésükben. Célunk az edukáció valamint az, hogy az otthoni növénytermesztésben mindenki megtalálja az örömét. Kövess minket Facebook-on vagy Instagramon, vagy iratkozz fel hírlevelünkre, ahol további hasznos tartalmakat osztunk meg veled.

További Érdekes cikkek