Kártevők – Lisztharmat

Tartalomjegyzék

A legtöbb gondos kertész rémálma között szerepel a penészgomba megjelenése. De mit lehet tenni a lisztharmat ellen? A penészgomba egy szempillantás alatt el tud terjedni és az egész termést képes tönkretenni. Ha szeretnénk elkerülni a penészedést, akkor a legfontosabb, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk a növényeink számára. Ez alól a lisztharmat sem kivétel. Az első kártevők sorozatunkban a lisztharmat problémakört vesézzük ki. Bemutatjuk a lisztharmat kiváltó okait, tünetei és azt, hogy mit tudunk tenni a lisztharmat ellen, valamint pár trükköt is, hogy miképpen lehet megelőzni azt.

A lisztharmat megjelenésének az okai

A lisztharmat megjelenésének a legfőbb okai közé tartozik a magas hőmérséklet, a magas páratartalom és a nem megfelelő levegő keringetés. A penészspórák állandóan jelen vannak és ez nem kiküszöbölhető, viszont csak akkor kezdenek növekedni, ha számukra ideális a környezet. Éppen ezért fontos a megfelelő környezet megteremtése. A legfontosabb elem a légkeringetés, ugyanis ha ez nem megfelelő, akkor hamar kialakulnak a növények körül melegebb és párásabb területek, ahol pillanatok alatt növekedésnek indulnak a penészspórák.

A másik tényező, ami előidézheti, a lisztharmat megjelenését, ha valamilyen tápanyag hiányban szenved a növény. Ugyanis ilyenkor a növény védekezőképessége sérül és képtelen önmaga felvenni a harcot.

A leggyakoribb okok

 • Nem megfelelő légcsere
 • Magas páratartalom
 • Túlzsúfolt növények
 • Túlöntözés

A lisztharmat tünetei

A lisztharmat eléggé szembeötlő, mivel egy fehér, lisztes por formájában jelenik meg a leveleken. Mivel a penészspórok nagyon aprók, lehetetlen észrevenni a korai stádiumban. A spórák akár hónapokig is inaktívak lehetnek mielőtt elérik az aktív szakaszt.

 • Finom, fehér poros anyag a leveleken
 • Ráncosodó levelek
 • Lassú növekedés
 • Fekete foltok jelennek meg (túlzottan elszaporodott gombák)
 • Levelek felfelé görbülnek és rohadnak

Mit tehetünk a lisztharmat ellen

Szerencsére a lisztharmat kezelése nagyon egyszerű, de csak addig, ameddig a fertőzés nem túl súlyos. Éppen ezért fontos, hogy folyamatosan monitorozzuk a kedvenc növényünket és már a legelső észleléskor azonnal közbeavatkozzunk. Az, hogy miképpen cselekszünk aokmindentől függ. Ha már a virágzási szakaszban van a növényünk nagyon kell vigyáznunk, mert a spórák könnyen terjednek.

 • Körülmények javítás: Amint feltűnik a penész, meg kell vizsgálnunk, hogy mi lehet az ok. A legtöbb esetben a rossz körülmények eredményezik a lisztharmat kialakulását Állítsuk be a megfelelő pH értéket, vizsgáljuk meg, hogy a tápanyagok megfelelő mennyiségben jutnak-e el a növényhez. Ne feledkezzünk meg a hőmérséklet és a páratartalom helyes beállításáról sem és ami a legfontosabb a levegő keringetést azonnal kapcsoljuk ki, hogy a spórák ne szaporodjanak.
 • Fertőzött rész eltávolítása: Ez a drasztikusnak tűnő lépés a legcélravezetőbb. A levelek idővel úgyis elhaltak volna, de így könnyedén meg tudjuk gátolni azt, hogy a spórák megfertőzzenek más levelet is.
 • Higiénia: Tartsuk tisztán a kertünket. Fontos, hogy rendszeresen fertőtlenítsük az eszközeinket, még akkor is, amikor nincsenek jelen a liszthermat tünetei. Az elhalt leveleket távolítsuk el, hogy ne biztosítsuk táptalajt a penészspóráknak.
 • Természetes gombaölőszerek: Hatékony megoldás lehet a higított tej, a szódabikarbóna vagy az almaecet használata is, de ezek azért messze nem a leghatékonyabb megoldások
 • Neem olaj: Erős gomba- és baktériumölő hatású termék, amelyet sok probléma kezelésére használnak. Megelőző intézkedésként is alkalmazható, hogy megakadályozzuk a spórák szaporodását. Mint a legtöbb permetezőszert, kerüljük a használatát a virágzás utolsó 3-4 hetében, és figyeljünk oda, hogy a bimbókat ne érje a permet.

Hogyan előzzük meg a lisztharmat kialakulását

Ezek a megoldások nagyon overkill-nek tűnhetnek, de ha betartjuk ezeket az egyszerű szabályokat, akkor biztosak lehetünk abban, hogy mindent annak érdekében, hogy megelőzzük a lisztharmat kialakulását.

Tartsuk a páratatamot 45-60% között és figyeljünk oda, hogy a hömérséklet stabil 24-25 fok között legyen. Amennyiben a termesztőt ereül párás szerezzünk be egy párátlanító készülőket.

A növényeket nem szabad szorosan egymás mellé ültetni, figyeljük rá, hogy szellősen legyenek a növények elültetve. Ellenőrizzük a leveleket rendszeresen, így már az elején észre lehet venni, ha megindul a penészesedés.

Ha a tápanyaghoz több szilíciumot adunk, az segít abban, hogy a növény maga ellenállóbb legyen, valamint a Neem olajat is használhatjuk rendszeresen megelőzés céljából. Az eszközeiket és a munkaterületet rendszeresen fertőtlenítsük.

Amennyiben ezekre az apróságokra odafigyelünk sikeresen tudjuk minimalizálni a a lisztharmat kialakulását.

Reméljük találtál számodra is hasznos esetleg új információt a lisztharmatról szóló bejegyzésükben. Célunk az edukáció valamint az, hogy az otthoni növénytermesztésben mindenki megtalálja az örömöt. Kövess minket Facebook-on vagy Instagramon, vagy iratkozz fel hírlevelünkre, ahol olyan hasznos tartalmakat osztunk meg veled.

További Érdekes cikkek