A tökéletes termesztőközeg titka

Tartalomjegyzék

A tökéletes termesztőközeg titka

Mi különbözteti meg a jó és a rossz termesztőközeget? Különböző tápoldatok, amelyek segítséget nyújtanak a talaj minőségének javításában! Illetve mire érdemes figyelni, ha beltéri növénytermesztésre adjuk a fejünket.

Fontos, hogy mindenki tudja, hogy az általa otthon nevelt növénynek pontosan milyen tápanyagra van szükséges, mert ez alapján lehet pontosan meghatározni a növény számára ideális táptalajt. Mi ebben a cikkben a példa kedvéért a chillit vesszük alapul, mert nagyon sok beltéren nevelt dísz és haszonnövényhez hasonlít a tápanyagigénye.

Termesztésekor nagyon fontos, hogy a növényt a megfelelő tápanyagokkal lássuk el, szilárd vagy folyékony tápoldatok formájában. Az, hogy a növények számára melyik talaj lesz a legjobb, az elsősorban  a környezettől, a műtrágyák használatától, valamint a pH-érték szabályozásától függ. Ha tehát most kezdenél a termesztésbe, és éppen az első termesztési ciklusnak nézel elébe, ezeket mindenképp érdemes szem előtt tartani. 

A talaj megfelelő ismerete és kiválasztása kulcsfontosságú a növény fejlődését tekintve, ez az ami meghatározza a késöbbi hozam nagyságát. Aggodalomra azonban semmi ok! Bejegyzésünkben minden olyan információt megtalálsz, amit a talajról tudni érdemes. A sikeres chili termesztés a talajban kezdődik, mi pedig minden lényeges tudnivalót megosztunk veled, amire egy eredményes szürethez szükséged lehet. 

A legtöbb termelő csupán kémiai szempontból gondol a talajra. Mit is jelent ez? Nos, az emberek gyakran esnek abba a csapdába, hogy a talajt nem tekintik többnek három anyag keverékénél, ami nem más, mint homok, iszap és agyag. Kétségkívül, a talajnak ez a három összetevője határozza meg egy adott termesztőközeg állagát és minőségét. A szerkezet mellett viszont sok modern termelőt foglalkoztatnak azok a tápanyagok is, amelyek a termesztőközeghez adhatók. Ezek a vegyületek, beleértve az olyan makrotápanyagokat, mint a nitrogén, foszfor és kálium, lehetővé teszik a növények fiziológiai szinten történő megfelelő működését.

Ha a megfelelő mennyiségű és összetételű vegyületet a megfelelő időpontban adjuk a talajhoz, gazdag, jó minőségű eredményre számíthatunk. Az eredmény magáért beszél és megéri a fáradtságot. Fontos azonban azt is kiemelni, hogy a talaj sokkal több dolgot tartalmaz, mint homok, iszap és agyag hármasa. A talaj szerves anyagai az egészséges talajok döntő részét képezik, és nagyban hozzájárulnak az életerős és produktív növényekhez fejlődéséhez. A talaj szerves anyagát a talaj szerves összetevőjeként határozzuk meg, amely a bomlás különböző szakaszaiban lévő növényi és állati törmeléket tartalmazza. Ez lényegében a talajtakaró, komposzt, elhalt növényi anyagok vagy trágya, amelyet a talajhoz adunk. Miért van erre szükség? Mindezek az összetevők értékes tápanyagokat tartalmaznak, amelyek végül növényi eredetű vegyületekké bomlanak le. Míg a palackozott tápanyagok rövid távon táplálják a növényeket, a talaj szerves anyagai hozzájárulnak az egészséges talaj felépítéséhez, és hosszú távon úgynevezett tápanyagbankot hoznak létre, amely kulcsfontosságú a vegetációs időszakban lévő növények számára.

A talaj szerves anyaga egy másik létfontosságú összetevőt is tartalmaz:  mikroorganizmusokat. Ez a fogalom különböző baktérium-, gomba- és protozoa fajokat, valamint más élőlényeket is magába foglal. Bár a mikroorganizmusok kicsik (mikroszkópikus méretűek valójában), létfontosságú szerepet játszanak. A talaj mikrobái enzimeket bocsátanak ki, amelyek lebontják a növényi és állati törmeléket. Ezek képezik a talaj motorját. A talajtakarót és a komposztot olyan tápanyagokká alakítják, amelyek serkentik a növények növekedését. Ugyanakkor, elősegítik a tápanyag körforgását is a talajban. Gondolj csak bele, a természetben sem találni olyan virágzó erdőrendszert, amely ne támaszkodna ezekre a fontos életformákra. Most viszont ha kíváncsi vagy arra, hogy melyik talaj a legalkalmasabb a chilli termesztésére, az alábbiakban elmagyarázzuk, mi mindent kell tudni, milyen könnyen felismerhető jelei vannak a jó és rossz talajminőségnek, illetve mit érdemes figyelembe venni ültetés alkalmával.

1. A SZERVES TALAJ ELŐNYEI

A chilli termesztésére használt talaj szerves anyagból áll, amelynek egyik fő jellemzője, hogy folyamatos bomlásban van. Az élő talaj olyan hasznos mikroorganizmusokkal működik együtt, amelyek a tápanyagok átalakításáért felelősek a növény gyökerében. Ez nem más, mint az  anyatermészet módszere arra, hogy lehetővé tegye az önvirágzó növények szimbiotikus kapcsolatát. Ahogy az apró mikroorganizmusok lebontják a szerves anyagokat, elérhetővé teszik a tápanyagokat a gyökerek számára, amelyek így hozzá tudnak férni a talajhálóban található összes tápanyaghoz és ásványi anyaghoz. Ha ez a szimbiózis megtörténik, akkor az egyetlen valódi követelmény, ami a termelőre hárul, az a talaj megfelelő öntözése. Ez alapvetően az ökológiai termesztés legegyszerűbb formája, amely tökéletes azok számára, akik ezelőtt nem foglalkoztak  termesztéssel. Előnye, hogy nagyon kevés karbantartást és munkát igényel, valamint lehetővé teszi a termelő számára a lassú pufferelő biofolyamat kivitelezését. Ha kíváncsi vagy tehát, hogy melyik a legjobb talajtípus a chilli termesztéséhez, mai cikkünkből minden kiderül!

Mielőtt azonban belemerülnénk a szerves talajjal kapcsolatos tudnivalókba, vessünk egy gyors pillantást az ellenkezőjére. Mitől nem szerves a talaj? Az ökológiai mezőgazdaság tulajdonképpen a növények termesztését jelenti műtrágya, növényvédő szerek és más mesterséges vegyszerek használata nélkül. Azáltal, hogy felhagynak ezzel a modern gyakorlattal, a biogazdálkodók figyelmüket olyan természetes módszerek felé fordítják, amelyek elősegítik a növények virágzását, de érintetlenül hagyják a talaj érzékeny táplálékhálózatát. A talaj táplálékhálózata a mikrobiális élet összetett hálójára utal, amely a talajban zajlik. A tápláléklánccal ellentétben a táplálékhálózat bonyolultabb módon működik. Ez ugyanis sok különböző láncot foglal magába, amelyek mindegyike hálószerű struktúrában kapcsolódik egymáshoz. Végső soron ezek a rendszerek felelősek a tápanyagok körforgásáért a természetes rendszerekben.

Az öko gazdálkodás és kertészkedés olyan technikákat alkalmaz, amelyek elősegítik ezeknek a rendszereknek a fejlődését. Ezek a módszerek közé tartozik a talajtakarás, vagy olyan természetes műtrágyákat foglal magába, mint például a hínár és komposzt teák. Ezek a mikrobapopulációkat közvetlenül a talajba és a levelek felületére juttatják. Ezzel szemben a hagyományos vegyszeres gazdálkodás valójában károsítja a talaj táplálékhálózatát. A talajban lévő jótékony élet nélkül a termelőknek nincs más választásuk, mint vegyszereket használni, hogy életben tartsák a növényeket, illetve serkentsék azok megfelelő fejlődését. A műtrágyák számos módon károsítják a talaj életét. Egyrészt pontosan azt adják a növényeknek, amire szükségük van, így a növény kevésbé függ majd a talajban lévő élőlényektől. Megszűnik a növény kapcsolata a jótékony gombákkal és baktériumokkal, amelyek végül elhalnak. Ezek a vegyszerek károsítják az értékes tápanyag-ciklusokat, például a férgeket is, amelyekről ismert, hogy növelik a különböző növények hozamát, levegőztetik a talajt és fokozzák a talaj vízelvezetését. Ezenkívül a vegyszeres mezőgazdaság olyan káros vegyszerek használatára is támaszkodik, mint a gyomirtó szerek és peszticidek, főleg a kártevők és betegségek elleni küzdelemben. Bár ezek a termékek rövid távon jól működnek, elpusztítják a jótékony talajéletet, elpusztítják a jótékony rovarokat, ezen kívül pedig szennyezik a termesztőterületet és a környezetet is. Természetesen ezek a vegyszerek a növényeken is nyomot hagynak.  A chilli kapcsán ez olyan bimbókat jelent, amelyekben olyan vegyi anyagok találhatók, amelyeket biztosan nem szeretnél a szervezetedbe bevinni.

SZERVES TALAJADALÉKOK

A szerves talajadalékok vagy talajmódosítók használata elősegíti a hasznos mikroorganizmusok számának növelését, javítja a nedvesség megtartását, és segít a talaj egészségének ellenőrzésében. Általánosságban elmondható, hogy az ültetés előtt mindenképp érdemes fontolóra venni bármilyen módosítást. Ezek a szerves adalékanyagok megteremtik az optimális környezetet a gyökérrendszer fejlődéséhez, ami csodálatos növekedést és magas hozamot eredményez. A szerves talajadalékok, más néven talajjavítók a szintetikus tápanyagokkal szemben eltérően működnek. Először térjünk ki a szintetikus tápanyagokra. Amikor ezeket a vegyületeket a talajhoz adjuk, diffúzió útján közvetlenül jutnak be a növény gyökerébe. Néhányuk azonban olyan agyag- és szervesanyag-részecskékhez is kötődik, amelyek nettó negatív töltéssel rendelkeznek. 

Bár rövid távon nagyszerű munkát végeznek, hosszú távon nem támogatják a talajéletet. Így ahelyett, hogy tápanyagokkal teli és élettel teli talajrendszert építenének ki, a termelők egyre inkább a szintetikus anyagoktól függenek. Mi a helyzet azonban a szerves talajadalékokkal? Ezek nagyrészt olyan anyagok, amelyeket korábban így vagy úgy telepítettek, legyen szó emésztetlen, lebomló növények maradványairól, vagy olyanokról, amelyek átjutottak egy állat emésztőrendszerén és trágyává alakultak. A szerves módosítások azonban tartalmazhatnak ásványi alapú anyagokat is, például kőport. Összességében ezek a bemenetek sokkal nagyobb molekulák, amelyeket a növényi gyökerek nem tudnak közvetlenül felvenni. Ehelyett a termelők a jótékony baktériumokra, gombákra és más talajban lévő élőlényekre hagyatkoznak, hogy lebontsák őket. Lényegében a szerves talajt használó termelők táplálják a talajt, amely aztán táplálja a növényt. Ez sokkal termékenyebb talajt eredményez, amely minden évszakban folyamatosan egészségesebbé válik.

DENEVÉR GUANO

A denevér guano az egyik legszélesebb körben használt adalékanyag, amely a chilli termesztéséhez alkalmazható. Egy gyors hatású szerves trágya, magas nitrogén- és foszfortartalommal, így tökéletes választás a vegetatív növekedési szakaszban. Ezenkívül javítja a talajkeverék vízelvezetését és oxigénellátását, elősegíti a kártevők, gombás fertőzések és betegségek elleni természetes immunitás erősítését, valamint a lehető legjobb terpéntermelést biztosíthatja (bár fontos kiemelni, hogy meglehetősen kevés tudományos bizonyíték támasztja alá ezt az állítást).

Mindenképp légy óvatos az talajhoz adagolt denevér guano mennyiséggel, mivel egy nagyon erős anyagról van szó. Gondolj inkább arra, hogy a kevesebb néha több. 

Friss vagy száraz formában egyaránt használható, és jellemzően por vagy pellet formájában kapható. A talaj közvetlen adalékán kívül sokféleképpen felhasználható. Megannyi termesztő használja a denevérguanót trágyaként és levélpermetként egyaránt. Elsődleges trágyaként is használható, ha közvetlenül a növény tövébe szórjuk, ezután pedig megöntözzük. Egy szuperhatékony denevérguanó tea elkészítéséhez mindössze 15 gramm denevérguanóra, 1 liter langyos vízre és egy légpumpára lesz szükséged. A guanót és a vizet jól keverd össze, ügyelve arra, hogy a víz langyos legyen. A forró víz megöli a mikrobiális életet, amelyet a keverékhez próbálnál adni. Keverd alaposan össze az egészet, dobd bele a pumpát, és levegőztesd legalább 24 órán keresztül. Ez a tea hetente kétszer alkalmazható a növény teljes életciklusa alatt.

FÉREGÖNTVÉNY

A féregöntvény egy biológiailag könnyen elérhető szerves trágya, remek tápanyag- és ásványianyag-tartalommal. Ez az adalékanyag tökéletesen működik bármilyen biokertben. Nemcsak hosszan tartó, lassan felszabaduló tápanyagot biztosít a növénynek, hanem növeli a talaj levegőztetését és kiváló vízelvezetést is.

Bármilyen cserepes keveréket lecserélhetsz 100%-os féregöntvényekre, és közben egyáltalán nem kell aggódnod a tápanyag-égés miatt. Saját, otthoni féreg farm létrehozására is vállalkozhatsz, ez ugyanis rendkívül egyszerű. Így korlátlan mennyiségű féregöntvényt termelhetsz, amely pillanatok alatt használatra kész, és szinte mindennel ellátja a növényt, amelyre szüksége lehet a megfelelő fejlődéshez.

A féregöntvények humuszt is tartalmaznak. Ez a kulcsfontosságú anyag a talaj lebomlásának végeredménye, és tartalmazza a növények optimális növekedéséhez szükséges összes elemet, beleértve a nitrogént, foszfort, ként, kalciumot, káliumot és magnéziumot. A humusz a levegőztetés és a vízelvezetés révén javítja a talaj egészségét is. A féregöntvények jótékony mikrobákban is gazdagok. A baktériumok bizonyos formái a férgek belében élnek, és végül a féregöntvényeknek nevezett trágyába kerülnek. A féregöntvényekre tekints olyan anyagként, amely jó mikrobákkal tölti meg a talajt. Míg erőfeszítéseid a gilisztagyűjtő felépítésére és karbantartására összpontosíthatod, fontos észben tartani, hogy a giliszták a természetben is megtalálhatók. Könnyen becsábíthatod őket a kertedbe, hogy minimális erőfeszítéssel féregöntvényeket rakjanak le. Hogyan?  Helyezz el a kertben egy vékony réteg levágott füvet, elhalt leveleket vagy szalmát, és rövid időn belül garantáltan megjelennek a giliszták.

TRÁGYA

A tehéntrágya egy lassan felszabaduló trágya. Általában a három fő makrotápanyag nagyon kiegyensúlyozott keverékét tartalmazza, amelyekre a növényeknek szüksége van az egészséges és erőteljes növekedéshez. Emellett a trágya nagyon hatékony talajkondicionálóként működik, és segít növelni a talajban lévő mikrobiális élet mennyiségét. Mindeközben pedig segít megtartani a talaj nedvességét is. Ne feledd, egyes trágyák gyomirtó szennyeződést tartalmazhatnak, ezért mindig ellenőrizd a csomagolást, hogy az biztosan teljesen szerves legyen. Ha egy farm közelében élsz, és van lehetőséged közvetlenül a forrásból beszerezni a trágyát, akkor még jobb!

Az ültetés előtt keverd be a trágyát, és ügyelve arra, hogy a következő héten ne legyen heves esőzés. Így el tudod kerülni annak esélyét, hogy az eső elmossa a munkát. A csirketrágyát „forró” trágyának tekintik, ami azt jelenti, hogy könnyen megégetheti a növényeket, ha nem engedik lehűlni és érni. Éppen ezért általában nem javasolt a csirketrágya használata a chilli esetében.

KELP/ HÍNÁR LISZT

A tengeri moszat liszt az egyik legkívánatosabb adalék a chilli növények számára, mivel több mint 65 különböző esszenciális elemmel és ásványi anyaggal van tele. Ezen kívül figyelemre méltó mennyiségű káliumot is tartalmaz. Sok termelő úgy gondolja, hogy a hínár liszt rengeteget javít a chilli ízén és színén, amivel teljesen egyetértünk.

MIKORRHIZA GOMBÁK

Minden egyes chilli növényhez, az alkalmazott módszertől és technikáktól függetlenül, mikorrhiza gombákat szükséges hozzáadni. Az ilyen típusú gombák nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy segítsék a növény  tápanyagfelvételét azáltal, hogy biológiailag hozzáférhetővé alakítják azokat. Ugyanakkor segítenek megvédeni a gyökérrendszert a kártevők, betegségek és káros gombák támadásától.

2. Javítsuk a talaj minőségét egyszerűen

A földben található talaj használatának egyik hátránya, hogy öntözés után nagyon sűrűvé válhat. Fontos azonban tudni, hogy soha nem tanácsos korlátozni a gyökérnövekedést, főleg a növény életének korai szakaszában. Éppen ezért rendkívül előnyös lehet további szubsztrátumok hozzáadása az élő talajhoz. Melyek lehetnek ezek? A továbbiakban ezzel foglalkozunk. 

KÓKUSZ

Csupán annak köszönhetően, hogy 25-50%-os arányban kókuszrostot keverünk a talajhoz, a talajkeverék minősége jóval szellősebbé és könnyebbé válik. A kókusz javítja a jelenlévő légzsebeket, a termesztőközeg elvezető képességét, valamint elősegíti a rizoszféra tömeges kiterjedését. A kókusz kifejezetten felhasználóbarát, és remek alapot biztosít a nagy terméshozamú növények számára. A kókusz használatának egyik legfontosabb előnye az, hogy inert termesztőközeg.  Ez azt jelenti, hogy nem rendelkezik tápértékkel nitrogén, foszfor vagy kálium tekintetében, beleértve a nyomelemeket.

ELŐNYÖK

 • Elősegíti a levegőztetést és jó vízmegtartó képességgel rendelkezik: Tulajdonságaiból adódóan a kókuszrost képes növelni a talaj levegőzését, és saját tömegének akár 10-szeresét is képes felvenni a vízből, ami létfontosságú a száraz éghajlaton élő termelők számára.
 • Olcsó: A kókuszrost viszonylag olcsó, és különféle formákban kapható. Megtalálható téglába tömörítve, előre kimosva és használatra készen zacskós kiszerelésben. Az ára természetesen változhat a kiszereléstől és előkészítéstől függően, de így is megfizethető marad.
 • Könnyen használható: A kókusz egy steril táptalaj, amelyet a gombák és más kórokozók elkerülnek, így tökéletes a chilli termesztésére. Semleges pH-ja miatt fenntartások nélkül használható talajjavításokhoz is.

HÁTRÁNYOK

 • Steril: Mivel ez a fajta táptalaj steril, nem fogja tartalmazni a szükséges tápanyagokat. Hiába keverjük össze földdel, minden tápanyagot biztosítanunk kell a növény számára, amire szüksége lehet, ha csak kókuszt használunk.
 • Mosást igényel: A minőség természetesen márkánként változhat. Viszont a legtöbb gyártó esetében megtörténhet, hogy használat előtt a kókuszt néhányszor be kell áztatni és át kell mosni, hogy eltávolítsuk belőle a szennyeződéseket.
 • Nehéz jó minőségű kókuszrostot találni: Annak ellenére, hogy viszonylag könnyű beszerezni a kókuszrostot, nehéz lehet jó minőségű kókuszrostot találni. Ez nem azt jelenti, hogy ne használjuk a megvásárolt kókuszrostot, viszont alaposan mossuk ki. Mindenképp érdemes kísérletezni néhány márkával, amíg megtaláljuk azt a terméket, amivel 100%-ig elégedett vagyunk.

BIOSZÉN

Egy remek szerves táptalaj, amely elképesztő vízmegtartó képességgel, hatalmas felülettel rendelkezik, emellett pedig tiszta szénforrást biztosít. A bioszén a fa olyan hőmérsékletre való felmelegítésével készül, hogy a végeredmény egy apró, szénfekete kristályos szubsztrátum legyen. Tekintettel arra, hogy 100%-ban szénből áll, és több ezer évig képes megmaradni, az ökológiai gazdálkodók előszeretettel használják a bioszenet. Használatával ugyanis javul a talaj vízvisszatartó képessége, ezáltal csökken az öntözési idő. Emellett pedig a bioszén gazdag szénforrással táplálja a jótékony mikroorganizmusokat, és nem utolsó sorban fenntarthatóságának köszönhetően elősegíti a bolygó megmentését is.

ELŐNYÖK

 • Növeli a talaj termékenységét: A bioszén javított talajjal kombinálva növelheti a talaj termékenységét. Hogyan? Megakadályozza a tápanyagok kiszivárgását, és remek szénforrást biztosít, ami növeli a tápanyagok elérhetőségét a talajban.
 • Megtartja a tápanyagokat és a nedvességet: Porózus felületének köszönhetően a bioszén sok vizet képes magába szívni, emellett pedig magába szívja a növények fejlődéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyagokat is.
 • Csökkenti a műtrágya szükségességét: Mivel a bioszén szénben gazdag, felgyorsítja a szerves anyagok lebomlását. Így több tápanyag kerül a táptalajba. Tökéletes választás biotermesztők számára.

HÁTRÁNYOK

 • Befolyásolhatja a terméshozamot: A porózus tulajdonsága miatt a bioszén túl sok vizet és tápanyagot képes felvenni, főleg túl nagy mennyiségben keverjük a táptalajhoz. Ez megterhelheti az önvirágzó növényeket, amelyek a hiányosságok jeleit fogják mutatni.
 • Szennyezett lehet: A bioszén minőségét befolyásolja az anyag, amelyből készült, így nehézfémekkel vagy káros vegyületekkel szennyeződhet, amelyek károsak az önvirágzó növényekre.
 • Emberre ártalmas: Előkészítésekor és használatakor hamut lélegezhetünk be, ami némi aggodalomra ad okot, főleg ha napi szinten történik ez. Abban az esetben ha hosszú ideig a szemünk vagy bőrünk bioszénnel érintkezik, komoly irritációt okozhat.

PERLIT

A perlitet általában talajkeverékekben használjuk a levegőztetés növelésére és a talaj szerkezetének javítására. A perlit megfelelő mennyiségben történő használatával nemcsak a vízelvezetést javítja, hanem megakadályozza a talaj tömörödését is, így jobb táptalajt biztosít a gyökerek növekedéséhez. Általában a perlitet kókuszrosttal és talajjal kombináljuk. Így a legjobb táptalajt tudjuk biztosítani a gyökerek számára. Míg a  perlit javítja a levegőztetést, a kókuszrost felszívja a vizet, amely pontosan az a tökéletes kombináció, amire termesztőként szükséged van. 

ELŐNYÖK

 • Fokozott levegőztetés: A perlit kis „légzsebeket” hoz létre a talajban, így megfelelő használat esetén javíthatja a növekedési ütemet.
 • Steril táptalaj: Mivel steril közegről van szó, a perlit nem befolyásolja a termesztőközeg pH-ját, és nem növeli a benne lévő ásványi anyagok mennyiségét.
 • Megakadályozza a talajtömörödést: A perlitet használat előtt alaposan bele kell keverni a talajba, így több légzseb keletkezik, amelyek segítenek elkerülni a tömörödést.

HÁTRÁNYOK

 • Gyorsabban kiszáríthatja a táptalajt: Perlitet használva érdemes mindig alaposan ellenőrizni az növényeket. Ha több oxigén van a talajban, akkor a növények gyakrabban igényelhetik az öntözést.
 • Használat előtt át kell mosni: Ha az általad választott márka nem előmosott perlitet forgalmaz, kötelező lesz kimosni használat előtt. Az ok meglehetősen egyszerű, a perlitre az előállítás során egy finom porréteg kerülhet, amelynek a belélegzése káros lehet, ezért javasoljuk, hogy használat előtt alaposan mosd át a perlitet, amivel a későbbiekben dolgozni fogsz.
 • Gyakoribb öntözés: Mivel a táptalaj gyorsabban szárad, többet kell majd öntözni. Ez azt jelenti, hogy naponta legalább kétszer ellenőrizni kell az önvirágzó növényeket, hogy megbizonyosodj arról, hogy minden megfelelően működik.

VERMIKULIT

A vermikulit felhasználható a talaj minőségének javítására. A perlithez hasonlóan a vermikulitnak is számos olyan tulajdonsága van, amelyek hatására az önvirágzó növények jobban és gyorsabban növekednek. Ez az ásvány elősegíti a talaj levegőztetését, megtartja a vizet és a tápanyagokat, miközben nem mérgező és nem változtatja meg a pH-t.

Ha olyan talajjal van dolgunk, amely tömör, vagy nem engedi el megfelelően a vizet, adjunk hozzá vermikulitot. Így a gyökerek számára is jobb táptalajt tudunk biztosítani a megfelelő növekedéshez. Csak vigyázzunk a megfelelő arányra, mert a túl sok vermikulit túl sok tápanyagot és vizet tartalmazhat, amely károsíthatja az autovirágzó növényeket.

ELŐNYÖK

 • Semleges pH: Mivel steril közegről van szó, a vermikulit nem változtatja meg a talaj pH-értékét, így nem kell aggódnod azon, hogy minden nap ellenőrizd a talaj pH-értékét.
 • Megakadályozza a penészedést: Megfelelő arányban használva a vermikulit felszívja a felesleges vizet, megakadályozva a penész és gomba kialakulását a talajban.
 • Javítja a talaj minőségét: Csakúgy, mint a perlit, a vermikulit is javítja a talaj textúráját és bolyhossá teszi azt, megakadályozva a talaj tömörödését.

HÁTRÁNYOK

 • Drága lehet: A legtöbb helyen a vermikulitot viszonylag nehéz megtalálni, és kissé drága is lehet. Ennek fő oka, hogy általában a vermikulit nem található meg a szokásos termesztő üzletekben.
 • Túlzott felhasználás esetén befolyásolhatja az önvirágzó növényeket: Mivel a perlit tápanyagokat és vizet tartalmaz, túlzott használata túlöntözéshez és túltápláláshoz vezethet.
 • Káros lehet: A gyenge minőségű vermikulit sajnos azbesztet tartalmazhat, amely tüdőproblémákat okozhat. Ezeknek az apró szálaknak a belélegzése azbesztózist, mesotheliomát és tüdőrákot okozhat.  Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a lehető legjobb minőségű vermikulitot válaszd, és használat előtt alaposan mosd át.

3. A JÓ TALAJ JELEI

A talaj természetes előállítási folyamatának köszönhetően, ha saját magad szeretnéd elkészíteni a talajt, néhány fontos tényezőt érdemes figyelembe venned. Ha egy jól ismert márkától vásárolnál talajt a termesztéshez, vagy a helyi kertészet olcsóbb termékei közül választanál, akkor is érdemes észben tartani jó pár dolgot. Hogy mit is pontosan? Mutatjuk: 

 • Ellenőrizd a talaj tápértékét a csomagoláson. Egy jó márka venni fogja a fáradtságot, hogy egy olyan részletes tápanyag elemzést tüntessen fel a csomagoláson, amely tartalmazza az N-P-K értékeket, a talajban található perlit, vermikulit, komposzt, nyomelemek mennyiségét, valamint a jelenlévő baktériumok és gombák számát is.
 • A férgek azzal, hogy felfalják a szerves anyagokat, tulajdonképpen levegőztetik a talajt. Ha azt látod tehát, hogy a talaj tele van férgekkel, ne aggódj. Ezek a kis szorgos segítők nemcsak levegőztetik a talajt, hanem jótékony baktériumokat is kiszabadítanak a bélrendszerből.
 • A jó minőségű bolti talajhoz perlitet vagy kókuszt adnak, ami lehetővé teszi a levegő és a víz visszatartásának ideális egyensúlyát. Kerüld a perlitet nem tartalmazó talajokat, hacsak nem szándékosan szeretnél tiszta féregöntvényt vásárolni.

4. ROSSZ TALAJ JELEI

 • A rossz talajnak kellemetlen szaga van, ami azt jelzi, hogy rossz baktériumok vannak jelen benne, ami a táptalaj kedvezőtlen savas állapotát okozza.
 • A vízelvezetés rossz lesz, ami miatt a talaj sűrűvé és nehézzé válik. Ez a súly korlátozhatja a gyökérnövekedést és drámaian lelassíthatja a növény fejlődését. 
 • A vízvisszatartás és a vízelvezetés aránya kibillen az egyensúlyból.

5. HOGYAN KÉSZÍTSD EL SAJÁT TALAJKEVERÉKED

A saját talajkeverék elkészítéséhez szem előtt kell tartanod azokat a környezeti feltételeket, amelyekkel a termesztési ciklus alatt rendelkezni fogsz. Hiába készíted el ugyanis a lehető legjobb keveréket, ha a hőmérséklet és a páratartalom nem megfelelő szabályozása a későbbiekben problémákat okoz. Éppen ezért, mielőtt még elkészítenéd a talajkeveréket, győződj meg arról, hogy kellőképpen ismered ezeket a feltételeket és tényezőket.

A  TALAJ LEGJOBB TÁPANYAGAI

Javasoljuk, hogy talajban történő termesztés esetén mindig szerves tápanyagokat használj. A talaj szerves anyag, és olyan mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek megfelelő gondozás mellett bőséges hozamot eredményeznek önvirágzó növények esetén. Nem fogunk egy bizonyos márkát vagy biotápanyag-családot ajánlani, de amíg jó minőségű bio tápanyagokat választasz növényeid számára és megfelelően használod őket, addig biztosan nem lesz semmiféle gond. Csak győződj meg arról, hogy a tápanyagok 100%-ban szervesek, és mindig tartsd szemmel a pH-szintet, mert ennek drasztikus növekedése vagy csökkenése elpusztíthatja a talajban található mikroorganizmusokat.

A LEGJOBB TALAJ KEZDŐK SZÁMÁRA

Ha kezdő termesztő vagy, és nem tudod pontosan, hogyan működnek a dolgok, íme egy általános talajrecept, amely szinte minden időjárási körülmények között fantasztikusan működik. Ne feledd azonban, hogy idővel, ahogy egyre tapasztaltabb leszel, az az ideális, ha a saját igényeidnek megfelelő talajkeveréket hozol létre. 

ÁLTALÁNOS DIY TALAJKEVERÉK RECEPT:

 • 80% szerves talaj
 • 10% perlit
 • 10% kókuszrost

Ne feledd, hogy ez a recept az igényeidnek megfelelően variálható. Egy biztos azonban: amíg hasonló arányban kevered az összetevőket, az önvirágzó növények szemmel láthatóan növekednek és fejlődni fognak.

TÚL MAGAS VAGY TÚL ALACSONY PH-ÉRTÉK

Ha a talaj pH-ja túl magas vagy éppen túl alacsony, először is ellenőrizd a tápoldatot. Ne feledd, hogy a legtöbb adalékanyag steril és semleges, ezért ha pH-problémákat tapasztalsz, ellenőrizd a vízforrást és a tápanyagokat is.

A LEGJOBB TALAJ A CHILLI TERMESZTÉSÉHEZ

Az autóvirágzó növények termesztése során használt talajadalékok előnyei
AdalékMikor használjukElőnyei
KókuszrostSzáraz környezetben vagy a  talaj javítására alkalmazható.Visszatartja a vizet és megelőzi a talaj tömörödését.
BioszénSzáraz éghajlaton vagy szerves talajban történő termesztéskor használható.Javítja a vízvisszatartást és segíti a tápanyagok gyorsabb lebontását.
PerlitNedves környezetben használható, elősegíti a talaj levegőztetését. Segíti a talaj gyorsabb kiszáradását és növeli a levegőztetést.
VermikulitSzáraz környezetben használható, segít megőrizni a talaj nedvességét.Javítja a talaj minőségét és segít megőrizni a nedvességet.

A legjobb talajkeverék kiválasztása az önvirágzó chilli számára általában a növekedési ciklus alatti időjárástól függ. A fenti táblázatot megvizsgálva könnyen kiválaszthatod az számodra megfelelőt.

Általános szabály, hogy mindig 70-80%-ban szerves talajt használunk a választott adalékanyaggal keverve. Ügyelj arra, hogy különböző tulajdonságú adalékokat használj. Például a vermikulitot ne használd együtt a kókuszrosttal, ugyanis mindkettő sok vizet szív fel, és így túlöntözést okozhat.

 • 70% szerves talaj
 • 15% perlit
 • 15% kókuszrost vagy 15% bioszén vagy 15% vermikulit

Az önvirágzó növények számára a legjobb talajhoz 70-80% szerves talaj használatát javasoljuk 15% perlittel és 15% kókuszrosttal keverve. Kókusz helyett vermikulitot vagy bioszéneket is használhatunk, mindig tiszteletben tartva azok tulajdonságait, hogy elkerüljük az oxigén- vagy víztöbbletet. Ne feledd, az autovirágzó növények esetében a megfelelő termesztőközeg kiválasztásakor érdemes megfigyelni, hogy hogyan reagál a növény a kiválasztott talajkeverékre. Természetesen szükség esetén lehetőségünk van módosítani az arányt.  

6. KONKLÚZIÓ

Általánosságban véve amikor chilli termesztésre kerül a sor, nem igazán létezik olyan, hogy legjobb talaj. Tulajdonképpen az a talaj, amelyben minden szükséges tápanyag megtalálható csak egyharmad részét teszi ki azoknak a feltételeknek, amitől egy talajkeverék jónak minősül. A vízelvezetés, a légzsebek és a felszívóképesség ideális aránya is szükséges ahhoz, hogy a talaj megfelelőnek bizonyuljon a növény számára. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy keresgélj az úgynevezett szuper talajok között, ha autovirágzó növények számára keresel jó minőségű talajt.

Ha sikerült megtalálni a megfelelő egyensúlyt, bátran újrahasználhatod a szerves táptalajt többféle hajtásnál is, annak tudatában, hogy minél többször kell majd a talaj kifejlessze táplálékhálózatát, annál jobb eredményeket érhetsz majd el vele, amikor a növények fejlődésére és terméshozamára kerül a sor. 

További Érdekes cikkek