A légcsere fontossága a beltéri növénytermesztésben 

Tartalomjegyzék

A légcsere fontossága a beltéri növénytermesztésben 

Zárt térben termesztesz és szeretnéd, ha a friss levegő átjárná növényeid? Fogalmad sincs, hogyan lehetne mindezt diszkréten kivitelezni? Egy elszívó ventilátor hatékony megoldást nyújthat a forró levegő és a chilli illat elszívásában, ennek viszont valahova értelemszerűen távoznia is kell. Azt pedig mondanunk sem kell, hogy számos helyen meglehetősen veszélyes lehet a chilli illatot csak úgy kiengedni az ablakon. A levegő elszívása ugyanolyan fontos, mint az elhasznált levegő friss levegővel való helyettesítése. Mindezt pedig feltűnésmentesen, lopakodva kivitelezni pedig annál inkább! Főleg tudva azt, hogy olyan olcsó és könnyen beszerezhető anyagokkal, mint például ragasztószalaggal és habszivaccsal a teljes folyamat percek alatt megvalósítható!

1. Mit értünk légcsere alatt?

A légcsere vagy a levegő keringtetése a termesztőhelyen keletkező könnyed szellő képezésére utal. Ezt a megfelelő keringést oszcilláló ventilátorral lehet elérni. Minderre pedig azért van szükség, hogy tökéletes termesztési környezetet tudjuk teremteni a növények számára.

De miért is fontos ez? Nos, a válasz meglehetősen egyszerű. A növények természetes környezetét alapul véve, olyan helyen nőnek, ahol a levegő és így a légcsere adott. Így tehát, ha az optimális termesztési feltételeket szeretnéd megteremteni növényeid számára, a levegő minősége az egyik legalapvetőbb elem, amire gondolnod kell. 

2. MIÉRT FONTOS A LÉGCSERE

Beltéri termesztés esetén a növények zárt környezetben növekednek. Ez azt is jelenti, hogy számukra a természetesen légcsere nem opció, pedig nagyobb szükségük lenne rá, mint elsőre gondolnánk. A szabadban történő termesztés során ugyanis folyamatosan szellő járja át a növényeket. Ez megerősíti a szárakat, és megvédi a növényeket a kártevőktől is. 

A megfelelő légcsere számos előnnyel jár, íme néhány példa:

ERŐSÍTI A SZÁRAKAT

A légcsere segít megerősíteni a a növény szárait azáltal, hogy a keletkezett szellő kissé meghajlítja őket, pontosan úgy, ahogy a szél tenné a természetben. Így idővel a szárak megerősödnek, ami rendkívül fontos, főleg amikor a növény elkezd rügyeket hajtani és virágozni. 

A szellőzőrendszer biztosítja a termesztőhelyiség vagy termesztősátor levegőjének rendszeres cseréjét, valamint azt, hogy a növények friss CO2-hoz jussanak. Ez mind hozzátartozik a megfelelő körülmények megteremtéséhez, és amint azt már tudod, a megfelelő körülmények sikeres növekedést, egészséges fejlődést és bőséges termést eredményeznek.

SEGÍT A HŐMÉRSÉKLET ÉS A PÁRATARTALOM SZABÁLYOZÁSÁBAN

A légcsere és szellőzőrendszer megfelelő kombinációja segít egyenletesen eloszlatni a párát és a hőt a termesztőhelyiség teljes területén. Ugyanakkor, a kis ventilátorok, amelyek a lombkoronát is felfrissítik, segítenek homogenizálni a levegőt, szétoszlatva a nedves vagy forró pontokat.

CSÖKKENTI A PENÉSZ ÉS KÁRTEVŐK MEGJELENÉSÉNEK ESÉLYÉT

Ahogyan a levegő átáramlik a növényen, megszünteti a párolgási folyamat során felszabaduló nedvességet. Ez csökkenti a nedvességszintet, ami egyidőben csökkenti a rügyek rothadásának esélyét, valamint megelőzi a lisztharmat és penész megjelenését. 

Ezenkívül, a növényeken és a talajon átáramló levegő megnehezíti az olyan kártevők, mint például a takácsatkák és gombaszúnyogok megmaradását. Mindkét rovar (és még sok más) leginkább olyan helyeken képes megmaradni és elszaporodni, ahol nem fúj a szél. A megfelelő légáramlást biztosítva azonban könnyedén eltűntetheted a kártevő rovarokat a kedvenc növényeidről. 

3. Hogyan helyezzük el a ventilátorokat

A legtöbb beltéri termesztő klipszellőztetőt használ arra, hogy kellemes szellőt keltsen a termesztősátorban. Ez biztosítja a növény számára az elengedhetetlen légáramlást, amelyre feltétlen szüksége van a megfelelő fejlődéshez és növekedéshez. Azt azonban fontos észben tartani, hogy minden ventilátor más. Fontos tehát időt és némi energiát szánni arra, hogy megtaláld a növényeid számára legoptimálisabb ventilátort. Ha ugyanis túl nagy a szellő, a növények a stressz jeleit fogják mutatni. Ezt szélégésnek nevezzük. 

A szélégésben szenvedő levelek általában erőtlenek, lefele hajlanak. Meglehetősen nehéz azonban rájönni a probléma forrására, mert első ránézésre úgy tűnhet, mintha túlöntöztük, túltápláltuk volna a növényt vagy éppen tápanyaghiány okozná a problémát. Annak érdekében, hogy megfelelően azonosítsd a problémát, vizsgáld meg figyelmesen, hogy a növény mely részein találhatók az érintett levelek. Ha a szélégéses tünetek csak azokon a leveleken jelentkeznek, amelyek a ventilátor előtt vannak, a többi levél pedig rendben van, akkor nagy valószínűséggel a ventilátorok nem megfelelő használata áll a probléma mögött. 

TIPPEK:

  • A ventilátorok elhelyezésekor tartsd észben, hogy a cél egy kellemes, lágy szellő keltése, amely körbejárja a növényeket. Ez azt jelenti, hogy a ventilátorok a növények felett és alatt kell átforgassák a levegőt. 
  • A túl erős „szél” károsíthatja a növényeket, ezért ne irányítsd a ventilátorokat közvetlenül a növényekre.
  • Alaposan ellenőrizd a termesztősátrat és bizonyosodj meg arról, hogy minden növényt egyformán ér az enyhe szellő.
  • Használj inkább több kisebb ventilátort, így tudsz lágy szellőt biztosítani anélkül, hogy károsítanád a növényeket.

4. Mit értünk szellőzőrendszer alatt?

A szellőzőrendszer ventilátorból, csővezetékből és opcionálisan szénszűrőből áll. Ezekre a berendezésekre mind szükség van a lámpa, valamint a termesztősátor egyéb berendezései által kibocsátott hő eltávolításához.

Szellőzőrendszer nélkül a termesztősátor hőmérséklete túl magas lenne a növények számára. Éppen ezért, főként a hőstressz tünetek elkerülése érdekében erősen ajánlott ilyen rendszer használata.

5. A megfelelő ventilátor kiválasztása

Még akkor is, ha olyan helyen élsz, ahol nem kell szabályoznod a páratartalmat és a hőmérsékletet, szükséged lesz a szellőzőrendszerre. Az elhasznált levegő eltávolítása és a friss, új levegő biztosítása elengedhetetlen ahhoz, hogy a növény minél több CO2-t kapjon. Ez a művelet létfontosságú a növények alapvető élettani folyamatainak megvalósulásához. A hatékony szellőzőrendszer telepítése meglehetősen egyszerű, de előtte meg kell értened a légáramlás működését. A cél az, hogy negatív légáramlást hozz létre, így a termesztősátorban lévő levegőt friss levegő fogja felváltani.

A legjobb eredmény érdekében 1-3 percenként érdemes a sátorban lévő levegőt friss levegőre cserélni. Hacsak nem olyan helyen élsz, ahol zord időjárási körülmények uralkadnak, az 1 percenként történő légcsere lehet a legideálisabb. Ahhoz viszont, hogy ez megfelelően kivitelezhető legyen, egy jó rendszerre lesz szükséged. A termesztősátor méretei alapján ki kell számítanod a szükséges erőt, amelyet CFM-ben mérünk.

6. A CFM kiszámítása

A köbláb per perc (CFM vagy cubic foot) arra utal, hogy a ventilátor mennyi levegőt képes percenként megmozgatni. Nagyon fontos, hogy megfelelő CFM-mel rendelkező ventilátort szerezz be, hiszen ez befolyásolja a termesztősátoron belüli körülményeket. A ventilátorok általában 4, 6 és 8 hüvelykesek. Az otthoni termesztők számára a kisebb termesztőhelyiségekhez a 4 hüvelykes ventilátorok ajánlottak, míg a nagyobb termesztőhelyiségekhez 8 hüvelykesek az ideálisak. Általánosságban véve azonban a legtöbb otthoni termesztő remekül elboldogul a 6 hüvelykes ventilátorokkal.

Első lépésként határozd meg a tér köbterületét. Ahhoz, hogy ezt kiderítsd, szorozd össze a tér hosszát, szélességét és magasságát. A kapott szám lesz az a levegő mennyiség, amelyet cserélni kell percenként. Másodszor, ne feledd, hogy minden rendszer más hatékonysággal rendelkezik, mivel nem minden sátorban ugyanaz a beállítás. A hatékony rendszerben a levegő a ventilátoron való áthaladás után rövid és egyenes vonalban halad, a nem hatékony rendszerben pedig a ventilátoron való áthaladás után a levegő egy hosszabb utat tesz meg.

Ne feledd, hogy olyan ventilátort kell választanod, amelynek a CFM-száma megegyezik a számítással vagy valamivel magasabb. Nagyobb CFM-re lesz szükséged, ha a termesztőhelyiséged meleg vagy párás, ezért jobb, ha valamivel nagyobb elszívóventilátort vásárolsz. 

Ez a táblázat segít kiválasztani a megfelelő CFM-et a termesztősátor mérete alapján. Ne feledd, ha nem találsz megfelelő méretű elszívó ventilátort, amely megegyezik a termesztősátor méretével, válassz inkább nagyobbat. Ha be tudod megfelelően állítani a sebességet, nem lesznek problémáid. Ezenkívül érdemes egy sebességszabályozót is beszerezned a ventilátor vezérléséhez. Ha viszont nem szeretnél többet költeni, kapcsold ki néhány órára a ventilátort, ha úgy gondolod ez befolyásolja a növekedési körülményeket.

Sátor mérete (centiméterben)Megfelelő rendszer (CFM)
60 X 60 X 14036
80 x 80 x 16066
100 x 100 x 200142
120 x 120 x 200208
150 x 150 x 200325
240 x 120 x 200416
240 x 240 x 200832

7. Használj szénszűrőt

A nem kívánt, chili esetében sokszor erős szagok nehezítik a kertészkedést. Éppen ilyen esetekben tökéletes megoldás a szénszűrő használata. Ez a leginkább ajánlott módszer, hiszen csak így tudod teljesen eltüntetni a szagot.

A jó hír az, hogy a szénszűrőt egyáltalán nem nehéz beszerelni, de ne feledd, hogy a telepítés módja, beállítása, valamint az elszívás helye fontos.

8. Légcsere üvegházakban

De mi van akkor, ha a szabadban termesztesz, akkor is szükség van a légcserére? A válasz igen! Üvegházas termesztés esetén is gondoskodnod kell arról, hogy a kerted megfelelően szellőzzön. Az üvegház típusától függően győződj meg arról, hogy találhatók benne kézzel nyitható és zárható szellőzőnyílások, ablakok vagy szárnyak. Ha nem, te magad is bármikor elkészíthetsz egy ilyen nyílást kinyítható ablak vagy szárny hozzáadásával vagy egy ablaküveg eltávolításával.

Az üvegházak rendkívül párásodhatnak, különösen, ha tele vannak növényekkel, így a megfelelő szellőzés elengedhetetlen, és óriási különbséget jelent a növények számára. Attól függetlenül, hogy beltérben vagy a szabadban termesztesz, minden növény párát bocsájt ki, és ezzel növeli a páratartalmat. Ezért fontos a légcsere biztosítása, különösen a késői virágzás idején. Ennek segítségével ugyanis fenn tudjuk tartani a megfelelő növekedési feltételeket, ugyanakkor a rendszeres légcsere segít megelőzni a penészesedést, és a rügyek rothadását.

9. Konklúzió

A légcsere bonyolultnak tűnhet, de valójában nem kell annak lennie. Csak annyit kell tenned, hogy enyhe szellőt biztosítasz a termesztőhelyiségben, rendszeresen cserélve a levegőjét. Ezzel egy lépéssel máris közelebb kerülsz ahhoz, hogy mindent megadj a növényeid számára, amire az egészséges növekedéshez szükségük van. Nem számít, hogy csak az ablakot hagyod nyitva, vagy a legújabb technológiát használod, egy jó szellőzőrendszerre és egy szénszűrőre mindenképpen szükséged van.

További Érdekes cikkek